FÖRELÄSNING FÖR FALU DOMSTORLAS NÄMNDEMANNAFÖRENING

Den 12 november höll språkrör Ewa-Britt Gabrielsen en föreläsning om hur det är att vara anhörig till våldsdödad för Falu domstolars nämndemannaförening. Ewa-Britt berättar om sin mardrömsupplevelse då hennes son Marcus blev ihjälsparkad 2005, på öppen gata inne i Stockholm city. När livet förändras på en sekund och övergår i sorg och förtvivlan.

I sin roll som språkrör har Ewa-Britt mött många anhöriga som hamnat i samma situation. En situation som tydligt belyser att samhället vänder oss brottsoffer ryggen när vi behöver det som mest. Föreläsningen var särskilt intressant för nämndemannaföreningen rörande rättegångsavsnittet, där Ewa-Britt framförde de anhörigas förfärliga upplevelser från rättegångssalarna. Allt från jubel och applåder från både gärningsmän och deras anhöriga, till hotade vittnen med mera.

Genom sitt viktiga arbete i RAV är Ewa-Britt medveten om att det även stärker henne själv i sin sorg, ”när det värsta som kan hända har hänt”. Nämndemannaföreningen var djupt imponerade över hennes styrka och att hon på ett så berörande sätt orkade hålla hela föreläsningen. Vidare var de mycket tagna över att det generellt inte finns något stöd till oss från samhället. Sammanfattningsvis berättar Ewa-Britt att nämndemannaföreningen var väldigt känslomässigt berörda och undrade vilket stöd vi våldsdrabbade behöver. De var även chockerade över den ociviliserade oordningen och sovande nämndemän i rättssalarna som Ewa-Britt berättade om. Många inom RAV har erfarit sovande nämndemän under rättegångarna, och rent formellt ska då rättegången ogiltigförklaras och tas om. Det sker dock aldrig. Ett par personer från deltagarna kom fram till Ewa-Britt efter föreläsningen och sa att hon måste vara en ängel här på jorden.

Nyheter