Minnesflagga

Sy en minnesflagga och påverka omvärlden

RAV visar upp minnesflaggor runt om i landet för att påverka samhället och om det dödliga våldet som sker på våra gator, i hemmet och där man minst kunde ana det. Flaggornas budskap vittnar om sorg, förtvivlan och förlust av närstående som genom dödligt våld lämnat sina familjer och vänner i en oändlig saknad.

Att skapa en egen flagga till minne av en våldsdödad anhörig eller vän är ett sätt att bearbeta, sörja och minnas – men också att beröra och påverka omvärlden. Därför vill vi i RAV uppmuntra våra medlemmar att göra egna minnesflaggor för att hedra någon anhörig eller vän. Samt för att föra minnet av våra nära och kära vidare.

Syftet med projektet är att visa upp flaggorna inför olika organisationer, möten, föreläsningar och konserter, ett levande projekt i hela landet. Flaggdagarna pågår utan början eller utan slut runt om i landet. 

Vill du/ni vet mer om hur man kan göra en minnesflagga och få riktlinjerna för hur, tveka inte att höra av dig till Ewa-Britt Gabrielsen.

Språkrör, föreläsare och ledamot

Ewa-Britt Gabrielsen

Hej, jag heter Ewa-Britt Gabrielsen och är från Gävle. Jag är mamma till Marcus som helt oprovocerat sparkades ihjäl på Kungsgatan i Stockholm den 5 maj 2005. Marcus avled den 7 maj utan att ha vaknat upp efter de massiva sparkar han fått mot sitt huvud.

Marcus var vår ende son och i september samma år skulle han ha fyllt 30 år. Alla Marcus framtidsdrömmar, och även våra, totalkraschade på en sekund. Min man Oddvar och jag bestämde tidigt att göra något för att försöka hejda detta totalt meningslösa våld som pågår i vårt samhälle.

Marcus sa alltid att man skulle lägga energin på bra saker. Det har vi försökt göra genom att vara ute i skolor och berätta om vad sparkar och slag kan få för följder. Tyvärr avled Oddvar i november 2009. Jag kommer att fortsätta med vårt arbete i mån av tid och ork.

Föreläsningen består av en bildpresentation av Marcus där man får lära känna honom medan jag berättar. Efter det följer ett bildspel med musik från platsen där allt hände och fram till domarna som avkunnades. Sist spelas en sång som Marcus bästa barndomsvän skrev den natten när han fick reda på vad som hänt. Efteråt får man ställa frågor. Föreläsningen tar cirka 60 till 90 minuter.