Efter våldsbrott

När det otänkbara händer

Vad händer efter ett våldsbrott?

RAV har tagit fram en steg-för-steg guide med nyttig och viktig information till dig som anhörig. Steg-för-steg guiden innehåller information att finna trygghet och svar genom samt viktiga länkar för vidare information.  

Handlingsplan

RAV:s handlingsplan består av 10 punkter som är viktiga för dig anhörig till en våldsdödad. Handlingsplanen bygger i stor utsträckning på våra styrelsemedlemmars egna erfarenheter och upplevelser. Direkt från verkligheten. 

Juridiska begrepp

Att vara anhörig till en våldsdödad innebär att du/ni kommer att ta del av en mängd juridiska begrepp. Vi har  förklarat de mest förekommande begreppen.

Litteratur

Vår litteratursamling är framtagen för dig som anhörig till en våldsödad eller dig som bemöter en anhörig. Vår litteratursamling finns till för att finna tröst, hopp och framtidstro i tillvaron.

PTSD

Att vara anhörig till en våldsdödad innebär även att man kan bli traumatiseras, orolig och stressad. RAV förklarar vad PTSD är och vikten av att få professionell hjälp från läkare från start.

Din gåva gör skillnad

RAV är anslutna till 90-konto. Det innebär att organisationen  kontrolleras av 90-konto och följer Svensk insamlingskontrolls regler. Det är din garanti och vårt löfte att din gåva gör skillnad. 

Språkrör, föreläsare och ledamot

Ewa-Britt Gabrielsen

Hej, jag heter Ewa-Britt Gabrielsen och är från Gävle. Jag är mamma till Marcus som helt oprovocerat sparkades ihjäl på Kungsgatan i Stockholm den 5 maj 2005. Marcus avled den 7 maj utan att ha vaknat upp efter de massiva sparkar han fått mot sitt huvud.

Marcus var vår ende son och i september samma år skulle han ha fyllt 30 år. Alla Marcus framtidsdrömmar, och även våra, totalkraschade på en sekund. Min man Oddvar och jag bestämde tidigt att göra något för att försöka hejda detta totalt meningslösa våld som pågår i vårt samhälle.

Marcus sa alltid att man skulle lägga energin på bra saker. Det har vi försökt göra genom att vara ute i skolor och berätta om vad sparkar och slag kan få för följder. Tyvärr avled Oddvar i november 2009. Jag kommer att fortsätta med vårt arbete i mån av tid och ork.

Föreläsningen består av en bildpresentation av Marcus där man får lära känna honom medan jag berättar. Efter det följer ett bildspel med musik från platsen där allt hände och fram till domarna som avkunnades. Sist spelas en sång som Marcus bästa barndomsvän skrev den natten när han fick reda på vad som hänt. Efteråt får man ställa frågor. Föreläsningen tar cirka 60 till 90 minuter.