Litteratur

RAV rekommenderar

”Jag vaknar mitt i natten. Två tankar har slagit rot i mitt huvud under den oroliga slummern, tankar som vägrar släppa taget innan jag blivit medveten om dem..”

Boken om Kim Wall : När orden tar slut

Ingrid Wall, Joachim Wall 

Albert Bonniers Förlag

“Döden på arbetsplatsen är en konkret handbok om hur en arbetsplats kan hantera en medarbetares bortgång eller en medarbetares sorg…” 

Döden på arbetsplatsen: en handbok för chefer och arbetsledare

Katarina Tingström

Bergsgatan 

“Boken handlar om ungdomar som mist någon närstående i dödsskjutningar i förorten som berättar om sin upplevelse…”

Dödsskjutningar i förorten – Vem bryr sig?

Ungt företagande, Alexandra Pascalidou

Yamile Förlag

“Journalisterna Kerstin Weigl och Kristina Edblom har i tio års tid dokumenterat vartenda fall i Sverige där en kvinna blivit dödad av sin partner. I händelse av min död handlar om hur kvinnor dör i Sverige…”

I händelse av min död

Kristina Edholm, Kerstin Weigl

Natur Kultur Allmänlitteratur

“Den 5 maj 2005 misshandlades Marcus Gabrielsen svårt på Kungsgatan i Stockholm. Marcus fick ta emot sparkat mot huvudet och hamnade i respirator men överlevde inte…”

Livet efter dödsmisshandeln på Kungdsgatan

Yamile Lindgren, Ewa-Britt Gabrielsen

Yamile Förlag

” Naket och ärligt om tragedin som engagerade hela Sverige. En kväll stod någon ur det förflutna i dörren och tragedin var ett faktum. Emma blev svårt misshandlad. Hennes barn Max och Saga hade aldrig någon chans…”

Varför gråter inte Emma?

Magnus Wennerholm, Emma Jangestig

Bokförlaget Forum

“Helvetet och godheten ledde henne genom de värsta dagarnas i hennes liv. Ingenting har varit sig likt för Carina Höglund efter att hennes 10-åriga dotter mördades…”

Älskade Engla du saknas oss: polis, myndighet och media

Carina Höglund, Yamile Lindgren

Stjärnljus

“22 december 2016. En ung man kliver ur en taxi och börjar gå den kilometerlånga vägen fram mot Råbo. Vid brevlådorna tar han till vänster mot den norra sidan av sjön. Vad tänkte han på, när han gick där i mörkret?”

Mordet på min mamma

Carina Westner

Bokfabriken

“Det är den 8 augusti 2018. Rebecka Raija Jarnberger är på Vidarkliniken,där hon tillbringar några veckor för rehabilitering. Hon har en oförklarlig oro i kroppen och försöker nå sin äldste son Billy på mobilen flera gånger…”

Billy blev 28 år

Rebecka Raija Jarnberger

Grantz Förlag

Språkrör, föreläsare och ledamot

Ewa-Britt Gabrielsen

Hej, jag heter Ewa-Britt Gabrielsen och är från Gävle. Jag är mamma till Marcus som helt oprovocerat sparkades ihjäl på Kungsgatan i Stockholm den 5 maj 2005. Marcus avled den 7 maj utan att ha vaknat upp efter de massiva sparkar han fått mot sitt huvud.

Marcus var vår ende son och i september samma år skulle han ha fyllt 30 år. Alla Marcus framtidsdrömmar, och även våra, totalkraschade på en sekund. Min man Oddvar och jag bestämde tidigt att göra något för att försöka hejda detta totalt meningslösa våld som pågår i vårt samhälle.

Marcus sa alltid att man skulle lägga energin på bra saker. Det har vi försökt göra genom att vara ute i skolor och berätta om vad sparkar och slag kan få för följder. Tyvärr avled Oddvar i november 2009. Jag kommer att fortsätta med vårt arbete i mån av tid och ork.

Föreläsningen består av en bildpresentation av Marcus där man får lära känna honom medan jag berättar. Efter det följer ett bildspel med musik från platsen där allt hände och fram till domarna som avkunnades. Sist spelas en sång som Marcus bästa barndomsvän skrev den natten när han fick reda på vad som hänt. Efteråt får man ställa frågor. Föreläsningen tar cirka 60 till 90 minuter.