Nyheter

FÖRELÄSNING FÖR FALU DOMSTORLAS NÄMNDEMANNAFÖRENING

Den 12 november höll språkrör Ewa-Britt Gabrielsen en föreläsning om hur det är att vara anhörig till våldsdödad för Falu domstolars nämndemannaförening. Ewa-Britt berättar om sin mardrömsupplevelse då hennes son Marcus blev ihjälsparkad 2005, på öppen gata inne i Stockholm city. När livet förändras på en sekund och övergår i sorg och förtvivlan.

I sin roll som språkrör har Ewa-Britt mött många anhöriga som hamnat i samma situation. En situation som tydligt belyser att samhället vänder oss brottsoffer ryggen när vi behöver det som mest. Föreläsningen var särskilt intressant för nämndemannaföreningen rörande rättegångsavsnittet, där Ewa-Britt framförde de anhörigas förfärliga upplevelser från rättegångssalarna. Allt från jubel och applåder från både gärningsmän och deras anhöriga, till hotade vittnen med mera.

Genom sitt viktiga arbete i RAV är Ewa-Britt medveten om att det även stärker henne själv i sin sorg, ”när det värsta som kan hända har hänt”. Nämndemannaföreningen var djupt imponerade över hennes styrka och att hon på ett så berörande sätt orkade hålla hela föreläsningen. Vidare var de mycket tagna över att det generellt inte finns något stöd till oss från samhället. Sammanfattningsvis berättar Ewa-Britt att nämndemannaföreningen var väldigt känslomässigt berörda och undrade vilket stöd vi våldsdrabbade behöver. De var även chockerade över den ociviliserade oordningen och sovande nämndemän i rättssalarna som Ewa-Britt berättade om. Många inom RAV har erfarit sovande nämndemän under rättegångarna, och rent formellt ska då rättegången ogiltigförklaras och tas om. Det sker dock aldrig. Ett par personer från deltagarna kom fram till Ewa-Britt efter föreläsningen och sa att hon måste vara en ängel här på jorden.

Dela nyhet

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skype

Fler nyheter

Inställda anhörigträffar

På grund av rådande Covid-19 så kommer vi tyvärr inte kunna genomföra planerade träffar innan sommaren. Vi är många som behöver träffas…

Läs mer »

Språkrör, föreläsare och ledamot

Ewa-Britt Gabrielsen

Hej, jag heter Ewa-Britt Gabrielsen och är från Gävle. Jag är mamma till Marcus som helt oprovocerat sparkades ihjäl på Kungsgatan i Stockholm den 5 maj 2005. Marcus avled den 7 maj utan att ha vaknat upp efter de massiva sparkar han fått mot sitt huvud.

Marcus var vår ende son och i september samma år skulle han ha fyllt 30 år. Alla Marcus framtidsdrömmar, och även våra, totalkraschade på en sekund. Min man Oddvar och jag bestämde tidigt att göra något för att försöka hejda detta totalt meningslösa våld som pågår i vårt samhälle.

Marcus sa alltid att man skulle lägga energin på bra saker. Det har vi försökt göra genom att vara ute i skolor och berätta om vad sparkar och slag kan få för följder. Tyvärr avled Oddvar i november 2009. Jag kommer att fortsätta med vårt arbete i mån av tid och ork.

Föreläsningen består av en bildpresentation av Marcus där man får lära känna honom medan jag berättar. Efter det följer ett bildspel med musik från platsen där allt hände och fram till domarna som avkunnades. Sist spelas en sång som Marcus bästa barndomsvän skrev den natten när han fick reda på vad som hänt. Efteråt får man ställa frågor. Föreläsningen tar cirka 60 till 90 minuter.